Drone vliegtips

Tips voor het vliegen met een drone

Als je een drone koopt, zoals bijvoorbeeld een DJI Phantom, betreft dat in de meeste gevallen een zogenaamde RTF (Ready to Fly) drone. In principe is de drone dus (zonder verdere aanpassingen) klaar om te vliegen. Maar… is de piloot ook Ready to Fly? In mijn geval was dat achteraf gezien zeker niet het geval, daarom ter lering en vermaak mijn drone vliegtips en ervaringen.

Drone vliegen gemakkelijk?

Ok, laat ik gelijk maar even met de deur in huis vallen: Het vliegen met een drone is niet zo eenvoudig als het lijkt. De meeste mensen onderschatten dit schromelijk en denken: die Phantom vlieg ik wel even, het ziet er zo gemakkelijk uit… Maar dat is dus een grote misvatting en ook de reden van mijn drone vliegtips.

Mijn eerste vluchten met de DJI Phantom 2

Mijn eerste vluchten met de DJI Phantom 2 heb ik in mijn (vrij kleine) tuin gemaakt. De tuin staat vol met planten, struiken en bomen. De eerste vlucht duurde ongeveer een halve minuut, toen crashte de Phantom in de pergola, in de blauwe regen…
Dat was even schrikken, zeker omdat er in de val nog een paar volle glazen op een tafeltje werden versplinterd door de props. 🙂

Drone vliegtips

Tip 1. Zorg dat je de ruimte hebt
Kies een vlieglocatie uit, waar je de ruimte hebt. Die ruimte heb je nodig om fouten te kunnen maken zonder ergens tegenaan te vliegen. Die ruimte heb je bijvoorbeeld in een park, (midden) op een groot grasveld. En fouten ga je, zeker in het begin, maken.

Tip 2. Zorg voor een zachte ondergrond, bijvoorbeeld gras
Vermijd plaatsen met een verharde ondergrond, zoals parkeerplaatsen en zanderige bodems, zoals zandverstuivingen of het strand. Het zand gaat overal in zitten en dit is niet goed voor je drone.
Gras is geschikt om vanaf op te stijgen en op te landen. En het crasht iets zachter. 😉

Tip 3. Opstijgen: geef vol gas!
Een van de meestgemaakte fouten vindt plaats bij het opstijgen. Geef gerust even vol gas, anders loop je het risico niet lekker omhoog te komen. Wat ook kan gebeuren bij te zuinig ‘throttle’ geven bij het opstijgen, is dat de drone voorover kukelt en met een beetje pech kost dat al een paar propellors.

Tip 4. Vlieg zo vaak mogelijk
Om het vliegen in de vingers te krijgen, is het nodig om zo veel mogelijk te vliegen. Ga er van uit, dat je na ongeveer 100 vlieguren een behoorlijke controle hebt over je drone. Zit er een tijdje tussen de vliegmomenten, langer dan een week, dan zul je zien, dat je er weer even in moet komen.

Tip 5. Vlieg niet te lang achter elkaar
Na 2 batterijen leegvliegen (dat is ruim een half uur vliegen) is het aan te raden om te pauzeren. Je zult merken, dat dronevliegen heel intensief is. Je moet je enorm goed concentreren. Mijn ervaring is, dat je na een tijdje de concentratie wat verliest, omdat het gewoonweg te vermoeiend is. Zodra je dit merkt en foutjes gaat maken, is het moment aangebroken om de vliegsessie te beëindigen.

Tip 6. Vlieg met de batterij naar je toe
De eerste vluchten moet je zeker niet proberen om de drone te draaien. Zorg er te allen tijde voor, dat je tegen de achterkant van de drone aankijkt. In geval van de Phantom is dat de kant waar de batterij in gaat.
Een goede oefening om wat vertrouwd te raken met je drone, is op ooghoogte vooruit te vliegen, en dan weer achteruit. En van links naar rechts vliegen en weer terug. Maar zorg er in het begin altijd voor, dat je tegen de achterkant van de drone aankijkt. Het gevaar gedesoriënteerd te raken is, als je net begint met vliegen, enorm groot en je gaat gegarandeerd de controle verliezen en crashen als je de drone toch om zijn as draait.

Tip 7. Neem vliegles bij een expert
Omdat ik na mijn eerste vliegpogingen met mijn Phantom aardig onzeker was geworden, heb ik besloten om vliegles te nemen. Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan, want anders word je een beetje bang voor het vliegen met de drone en dat is niet goed.
Ik heb les genomen bij Parcival Hofland van Droneworkshop.
Parcival heeft mij over het dode punt geholpen. Na de vliegles had ik veel meer vertrouwen en kon ik direct al wat ontspannener vliegen. Je zult zien, dat je na wat les ineens veel vooruitgang boekt. Dan pas wordt drone vliegen echt leuk.

Voorbeeld van een crash in een boom

Roelof Marks stuurde een video, waarin duidelijk wordt hoe snel er iets kan misgaan.

Bewaren

Bewaren